Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis
     

Forside | Kontakt os
  SEMINARER & MØDER

Her kan du se hvilke
Øko-net arrangementer, seminarer og møder der er på tapetet eller har været afholdt.

 



Uddannelse for en nødvendig bæredygtig omstilling

- hvad skal Danmark gøre?

tilbage til oversigt

 

Invitation til dansk halvvejskonference for FN-tiåret (2005-2014) for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling – med anbefalinger til regeringen og Folketinget om initiativer i den sidste halvdel af tiåret.

OM KONFERENCEN

Der er brug for en markering af at vi er lidt over halvvejs inde i FN-tiåret for Uddannelse for Bæredygtig Uddannelse (UBU). Internationalt blev det også markeret med en stor Verdens konference for UBU (World Conference on Education for Sustainable Development - Moving into the Second Half of the UN Decade, d. 31. marts til 2. april 2009 i Bonn, Tyskland), der endte ud med Bonn-deklarationen – med opråb og aktion for UBU.
I Danmark/Norden har vi brug for en lignende markering, der formulere et politisk mål for den sidste halvdel af tiåret. Derfor er det vigtigt at civilsamfundet nu tager sagen i egen hånd, og invitere beslutningstagere og politikere til en halvvejs-markering – der fx kunne starte ud i en overlevering af en række anbefalinger til politikerne. Der er brug for et politiske ejerskab, såvel hos regeringen som hos oppositionen.

Tiåret er en start og forberedelse på en fortløbende proces for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling – vi er nu halvvejs inde i starten og forberedelsen!


PROGRAM

DU KAN OGSÅ DOWNLOADE PROGRAMMET som PDF her til venstre under WWW

12.00-13.00
Registrering / isvand, kaffe og te

13.00-13.10
Åbning af halvvejs-konferencen for FN-tiåret for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling i Danmark.
Velkomst ved koordinator Troels Dam Christensen, 92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling og sekretariatsleder Lars Myrthu-Nielsen, Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis / Øko-net.

13.10-13.30
Halvvejs status for FN-tiåret for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling – en global rapport.
Carl Lindberg, Special Advisor on ESD, Den Svenske UNESCO-nationalkommission / Medlem af UNESCO High-Level Panel on Education for Sustainable Development og Advisory Committee to the UNESCO World Conference on Education for Sustainable Development: ”Moving into the Second Half on the UN Decade”

13.30-13.50
De gør, som vi gør, ikke som vi siger!
Erfaringer fra Norge og Norden
Kai Arne Armann, daglig leder, Stiftelsen Idébanken, Norge

13.50-14.10
Den danske strategi for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling – og status for hvad den danske regering har gjort
Gunvor Barnholt, specialkonsulent i Undervisningsministeriet, Afdelingen for videregående uddannelser og internationalt samarbejde, Den internationale enhed

14.10-14.30
Spørgsmål og kommentarer fra salen

14.30-14.50
Præsentation af en række nye anbefalinger, fra 92-gruppen, om Uddannelse for Bæredygtig Udvikling – til politikerne og beslutningstagerne i Danmark
Lars Myrthu-Nielsen, Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis / Øko-net

14.50-15.15:
Pause – med kaffe, te og kringle

15.15-16.35
Et panel med eksperter og politikere kommer med refleksioner og kommentarer på indlæggene og anbefalingerne – herunder spørgsmål og debat med salen

Panelet består af:
Jørgen S. Lundsgaard, folketingsmedlem for KF og stedfortræder i Uddannelsesudvalget

Ida Auken, folketingsmedlem for SF, formand for Miljø- og Planlægningsudvalget

Kim Mortensen, folketingsmedlem for S og medlem af Uddannelsesudvalget

Ulla Tørnæs, folketingsmedlem for V og medlem af Uddannelsesudvalget og fhv. udviklingsminister og undervisningsminister

Trine Bendix Knudsen, sekretariatsleder for Dansk Folkeoplysnings Samråd

Jeppe Læssøe, professor på DPU og formand for det danske Regional centre of Expertice on Education for Sustainable Development

16.35-16.55
Afsluttende oplæg og perspektivering om Uddannelse for Bæredygtig Udvikling i den sidste halvdel af tiåret
Charles Hopkins, professor, York University, Canada, medlem af UNESCO high-level panel for Education for Sustainable Development.
Hopkins stod ved UNESCO World Conference on Education for Sustainable Development - Moving into the Second Half of the UN Decade, d. 31. marts til 2. april 2009 i Bonn, for at styre processen med Bonn Deklarationen, og var med da kapitel 36 blev skrevet i Agenda 21-deklarationen i Rio 1992

16.55-17.00
Afrunding og afslutning

< >
Konferencen er støttet af:
92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling
Stiftelsen Idébanken (Norge)
Dansk Folkeoplysnings Samråd
Og alle indlægsholdere – tak!
< >


Praktiske oplysninger

Tid og sted:
Onsdag d. 10. november kl. 12.00-17.00 på Christiansborg i Fællessalen.

Deltagelse:
Konferencen er gratis.
Sidste frist for bindende tilmelding* er fredag d. 5. november 2010.

Tilmeld skal ske via e-mail: eco-net@eco-net.dk

Alternativt på tlf. 62 24 43 24

Ved tilmelding skal du oplyse:
- dit navn
- din stilling
- navn på organisation du kommer fra
- din adresse/
- dit telefon-nr.
- e-mail
- www

* Der er bindende tilmelding til konferencen – med en no-show fee på 250 kr. (evt. framelding skal ske senest mandag d. 8. november, ellers sendes der efterfølgende en faktura).

I ugen op til konferencen fremsendes pr. mail en endelig deltagerliste for konferencen og diverse praktisk information, bl.a. om adgangen til Christiansborg.

Henvender sig til
Konferencen henvender sig til alle beslutningstagere og undervisere inden for uddannelsesverdenen i Danmark samt til studerende, konsulenter, forskere, græsrødder, organisationer, myndigheder og ansatte i virksomheder, der er interesseret i Uddannelse for Bæredygtig Udvikling.


< >

Baggrund for FN-tiåret for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (2005-2014)

Første gang uddannelse blev kædet direkte sammen med det internationale arbejde for en bæredygtig udvikling var i 1992. Det skete på FN’s konference for Miljø og Udvikling i Rio de Janeiro. Her skrev man i konferencens slutdokument ”Agenda 21” i kapitel 36 disse ord: ”Uddannelse er afgørende for at fremme en bæredygtig udvikling og forbedre menneskers evne til at løse miljø- og udviklingsproblemer.”

På Verdenstopmødet for Bæredygtig Udvikling i Johannesburg 2002 udvidede man visionerne for bæredygtig udvikling. Og man understregede endnu engang, at uddannelse spiller en væsentlig rolle for at opfylde visionerne. Der blev derfor fremsat forslag om at etablere et internationalt tiår for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling.
Forslaget blev vedtaget på FN’s generalforsamling i december 2002. Perioden 2005-2014 blev udråbt til at være United Nations Decade of Education for Sustainable Development (ESD10).

Du kan læse mere om begrebet ”bæredygtig udvikling” på www.bu.dk
www.ubu10.dk kan du læse mere om tiåret.


Arrangementet er tilknyttet disse organisationer
i Øko-info/De Grønne Sider:
92-gruppen
Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis / Øko-net
Stiftelsen Idébanken

 


  FAKTA


Dato
10. november 2010

Start: 12.00
Slut: 17.00

Sted
Fællessalen
Christiansborg
1240 København K

Arrangør(er):
Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis/Øko-net, 92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling & Stiftelsen Idébanken (Norge)

E-mail
eco-net@eco-net.dk

Telefon
62 24 43 24

WWW
web.eco-net.dk/home/UBU_halvvejsprogram.pdf