Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis
     

Forside | Kontakt os
  NYHEDSBLADET

Nyhedsbladet Øko-net.
- udkommer 6 gange årligt

Henvendelse rettes til redaktionen
Stof og indlæg modtages løbende.

Læs Kolofonen

 


  ABONNEMENT

Bestil gratis prøve-nr. eller abonnement på Øko-net.



Tilbage til oversigt

Rettigheder og pligter


Med dette sommernummer af Øko-net udsendes der et debatoplæg om ‘miljø og natur i grundloven’ – et vigtigt emne!

Grundloven fra 1849 sikrede mennesket en urørlig ejendomsret over jordbesiddelser men nævner ikke noget om pligten til at sikre en bæredygtig forvaltning af den jord og natur, man ejer. At få lavet en grundlovsændring, hvor bæredygtighedsprincippet indskrives i grundloven, kan for nogen måske forekomme uden mening – men uanset hvorvidt det kommer, er det sikkert, at selve debatten er nødvendig, både for at vi rent mentalt kommer i proces, men også fordi vi er nødt til at finde alternativer til den strukturudvikling, landbruget har fanget naturen som et gidsel i til skade og ulempe for alle. Miljøjournalisten Kjeld Hansen, der i øjeblikket skriver på en bog, med titlen ‘Der er et yndigt land’, om den danske natur og kultur (natur- og kulturafvikling), har allerede løftet sløret for, hvor fundamentale problemer, det danske samfund er havnet i.

Det gjorde han i en kronik, med titlen ‘Baroner på bistand’, i Dagbladet Information d. 30.05.03, der indledes sådan:

“Vi støtter dem (landbruget) med milliarder, og takken vi får, er halvdårlig mad og naturødelæggelse. Planter, der engang var så almindelige som engblomme og blåklokke, bukker under på stribe”.

I kronikken belyser han, hvordan 1% af befolkningen i dag ejer og har hals- og håndsret over 61% af landet, og hvordan disse udnyttes til intensiv landbrugsproduktion, understøttet af en betydelig EU-landbrugsstøtte, og med ødelæggelse af store dele af den fælles danske natur til følge.

Kronikken råber efter et oprør og leder tankerne hen mod en moderne version af ‘grevens fejde’. Noget må i hvert fald gøres. Hvordan kommer vi tilbage på en bæredygtig vej? – ‘patienten’ har så vidt vides ikke selv kræfterne til at ændre skudens retning. Der burde være nok indicier til at rejse en folkelig protestbevægelse nu –  mindst i stil med ‘nej tak til atomkraft-bevægelsen’.

Start med at læse Kjeld Hansens kronik – den er tanke- og gruopvækkende.
Og benyt grundlovsdebatoplægget i dette nummer til at rejse en grundlæggende debat med dine medborgere (eller elever/studerende) om rettigheder kontra pligter i forhold til vores fælles land og natur. Måske er vi slet ikke uenige om, at NU er det bare for meget!

På www.eco-net.dk er der link til kronikken ‘Baroner på bistand’ (Information, d. 30.05.03)http://www.information.dk/Indgang/VisArkiv.dna?pArtNo=20030530145444.txt
samt til en tidligere kronik ‘Gyllebaronerne’ (Politiken, d. 16.12.02)http://www.baeredygtighed.dk/nyt/Gyllebaron.htm

 


  FAKTA
 


Forfatter
Lars Myrthu-Nielsen

Sprog
Dansk

Udgiver
Øko-net
Svendborgvej 9
Ollerup
5762 Vester Skerninge
Tlf. 62 24 43 24

Udgivelsesår
25.06.2003

Udgivers mail
eco-net@eco-net.dk

Udgivers WWW
www.eco-net.dk