Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis
     

Forside | Kontakt os
  NYHEDSBLADET

Nyhedsbladet Øko-net.
- udkommer 6 gange årligt

Henvendelse rettes til redaktionen
Stof og indlæg modtages løbende.

Læs Kolofonen

 


  ABONNEMENT

Bestil gratis prøve-nr. eller abonnement på Øko-net.



Tilbage til oversigt

Slut med madpakker?

Flere børn skal have mere og bedre mad

Slut med madpakker?
Af Kirsten Blicher Friis, projektleder for Det Gode Måltid, Roskilde Kommune, Tlf. 46 31 31 52 

Roskilde Kommune er i dag i gang med projekt ‘Det Gode Måltid’, der både berører maden til de 500 ældre på plejehjemmene, 1500 børnehavebørn og 6000 skolebørn. Målet med Det Gode Måltid er blandt andet, at børn i skoler og børnehaver skal tilbydes sund, lækker og økologisk mad. Vi skal både udvikle og forbedre kvaliteten af maden og forbedre kulturen omkring måltiderne. Børnene skal lære gode madvaner, børnene skal have lyst til at spise, og de skal have lyst til at spise sund og lækker mad. Børn, der er sultne, kan ikke lære noget, og gode madvaner er en forudsætning for, at vi får sunde, raske og glade børn. Og forhåbentlig bringer børnene de gode madvaner med sig ind i voksenlivet.


SUND, LÆKKER OG ØKOLOGISK

Som en del af Det Gode Måltid har vi udviklet et nyt koncept for mad til skolekantiner og børnehaver. Konceptet bygger kort sagt på, at en central enhed har udviklet et udvalg af hel- og halvfabrikata til skoler og børnehaver. Råvarerne er økologiske, der er lavet ernæringsberegninger, så maden passer til børn, og kokke har været med til at udvikle konceptet for at sikre den kulinariske kvalitet af maden. Konceptet og logistikken omkring bestillinger, transport osv. er på plads, men der ligger stadig meget arbejde i at markedsføre maden på skolerne og i at ændre madkulturen på skolerne.

Succesen for Det Gode Måltid afhænger af, om vi kan udkonkurrere grillbaren, bageren, supermarkedet og de dårlige madpakker. Samtidig er vi ved at udvikle en model for, hvordan vi kan afskaffe madpakkerne for de 1500 børnehavebørn, der i dag har madpakker med, fordi der ikke er køkkenfaciliteter og køkkenpersonale til at lave mad til dem i institutionen.


ØKOLOGISK PRODUKTUDVIKLING

Der har generelt ikke været problemer med at få de økologiske råvarer. Har grøntsager eller kød ikke været der i den ønskede kvalitet, udskæring eller mængde, har leverandørerne hurtigt tilpasset deres sortiment, så vi har kunnet få de ønskede varer. Det har til gengæld været svært at få økologisk brød til skolerne. Her har det største problem været logistikken: hvordan får vi økologisk friskbagt brød af god kvalitet ud til 10 skolekantiner hver morgen inden kl. 8.30.

Produktionen af de økologiske hel og halvfabrikata er startet helt fra bunden. Vi har ikke umiddelbart kunnet bruge de modeller for skolemad der er udviklet og afprøvet i andre kommuner. Her har maden ikke kunnet leve op til vores krav om at den både skulle være sund, lækker og økologisk.

Der er et dilemma mellem at ville etablere en central produktion af mad, samtidig med at kvaliteten skal være i top. Udgangspunktet i barnemadsproduktionen i Roskilde er, at alle grøntsager, der skal serveres friske i skoleboden, bliver ordnet i skolebodens køkken. Her bliver der også kogt pasta, kartofler, smurt sandwiches og madder. Kun den varme mad, dressinger, sovse og smørelser fx produceres centralt.


PRISEN SKAL VÆRE I ORDEN

Alt i alt koster det ikke flere penge at blive mæt i skoleboden nu i forhold til tidligere. Priserne i skoleboderne er blevet ændret, fordi eleverne nu kan købe fuldt dækkende måltider. Det kunne de ikke tidligere. Maden i skoleboderne er blevet kortlagt og analyseret i februar 2002, og det viste sig, at eleverne skulle købe flere sandwiches, toast, frikadeller og salater, hvis de skulle have deres energibehov dækket, og det kostede flere steder 20-30 kr. I dag koster dagens varme ret 18 kr. og en stor sandwich, der udgør et helt måltid, koster 15 kr. En halv portion varm mad koster 10 kr. og en lille sandwich koster 10 kr. Derudover kan eleverne købe brød, frugt og grønt i løssalg.


95% ØKOLOGI I VUGGESTUER
Siden 1997 har Roskilde Kommune gennemført en række økologiske omlægningsinitiativer. Det er blandt andet omlægning af maden i halvdelen af kommunens daginstitutioner, og et stort forsøgsprojekt, der via praksis har udviklet modeller for, hvordan andre og større køkkentyper kan gennemgå en lignende omstilling.

Siden 1997 har 1500 børn i kommunens daginstitutioner fået serveret økologisk mad, og samlet set er økologiprocenten i dag 95%. Kantinen på Roskilde Kommunes Rådhus blev omlagt i 1999, og senest er skolekantinerne på 9 folkeskoler i Roskilde blevet omlagt i foråret 2002. Skolekantinerne kører i dag med en økologiprocent på ca. 90%.

 
Kantineledere fra 8 skoler var på kursus 12 uger i foråret 2002 hos Økologisk Oplysnings Forbund.i



  FAKTA
 


Forfatter
Kirsten Blicher Friis

Udgiver


Udgivelsesår
Nyhedsbladet Øko-net - Marts 2003

Udgivers mail
kirstenbf@roskildekom.dk

 


Et udvalg af de sandwichboller der sælges på skolerne.