Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis
     

Forside | Kontakt os
  NYHEDSBLADET

Nyhedsbladet Øko-net.
- udkommer 6 gange årligt

Henvendelse rettes til redaktionen
Stof og indlæg modtages løbende.

Læs Kolofonen

 


  ABONNEMENT

Bestil gratis prøve-nr. eller abonnement på Øko-net.



Tilbage til oversigt

Øko-net på NGO-forum i Johannesburg

Den 24. august tog vi fra Øko-net af sted fra 30 graders varme i Danmark til ca. 15-20 graders ‘kulde’ i Johannesburg i Sydafrika. Øko-net deltog i topmødet specielt med det formål at fokusere på uddannelse og folkeoplysning for bæredygtig udvikling. Vi ønskede internationale kontakter – og et overblik over, hvem der ellers her på kloden arbejder for og med uddannelse for bæredygtig udvikling. Målet skulle være at støtte og berige hinandens arbejde igennem idé- og erfaringsudveksling – samt selvfølgelig også at øge presset for at sætte temaet på den politiske dagsorden verden over. Inden vi tog af sted, fik vi oprettet en engelsk hjemmeside: www.SustainableDevelopment.dk, hvor man kan tilmelde sig som interesseret i evt. at danne et internationalt netværk omkring temaet.

Med til topmødet bragte vi et engelsksproget uddrag af det danske debathæfte: “Bæredygtig er mere end dygtig” – det kom til at hedde: “Sustainable is more than able – viewpoints on education for sustainable development”. Det var der rimelig stor interesse for på NGO-forumet – vi fik omdelt ca. 500 stk. – og har efterfølgende fået en del henvendelser, bl.a. fra folk, der indskriver sig som interesserede i at deltage i et internationalt netværk.

FN TIÅR FOR UDDANNELSE FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING
En japansk organisation kom os gevaldigt i møde i forhold til vores formål, idet de afholdt fire workshops, hvor de bl.a. lancerede: “Movement for education for sustainable development”. Inden topmødet havde de med støtte fra det japanske undervisningsministerium foreslået FN at lancere “a decade for education for sustainable development” – begyndende i 2005. Det endte faktisk også med at selve implementeringsplanen, som er del af de officielle resultater af topmødet, indeholder en anbefaling til FN om at lancere sådan et tiår.
På disse workshops fornemmede man, at der er rimelig stor og bred international anerkendelse af, at temaet er vigtigt. På en af dem med ca. 55 deltagere kunne man tælle i hvert fald 22 nationer repræsenteret. I begyndelsen af næste år får Øko-net besøg af en fra denne japanske organisation i forbindelse med et forskningsprojekt omkring eurpoæiske NGO’eres arbejde.
Som et andet resultat af vores deltagelse på WSSD/NGO-forum, blev vi efterfølgende inviteret til at deltage (med stort set alt betalt) som civilsamfundsorganisation i “Europe-wide Global Education Congress” – i dagene 15.-17. november i Maarstricht i Holland (besøges på www.globaleducationeurope.net). På denne konference deltog repræsentanter for de fire parter: civilsamfund, regeringer, parlamentarikere og lokale myndigheder fra 44 lande – både øst- og vesteuropæiske samt sydlige lande. Her fik vi et bedre overblik over, hvad der foregår i Europa – bl.a. at i nogle lande fokuseres mest på “development education”, i andre på “education for sustainable development” og i andre igen på “global ecudation”. Alle tre begreber har et vist overlap. Også denne konference sluttede med at vedtage en erklæring: “A european strategy framework for global education” – som bl.a. støtter, at FN lancerer et tiår for uddannelse for bæredygtig udvikling.

Beretning af Anne Mette de Visser, Øko-net

 


  FAKTA
 


Forfatter
Anne Mette de Visser

Sprog
Dansk

Udgiver
Nyhedsbladet Øko-net

Udgivelsesår
01-12-2002

Udgivers mail
eco-net@eco-net.dk

Udgivers WWW
www.eco-net.dk