Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis
     

Forside | Kontakt os
  NYHEDSBLADET

Nyhedsbladet Øko-net.
- udkommer 6 gange årligt

Henvendelse rettes til redaktionen
Stof og indlæg modtages løbende.

Læs Kolofonen

 


  ABONNEMENT

Bestil gratis prøve-nr. eller abonnement på Øko-net.



Tilbage til oversigt

WSSD – et verdens-hop-på-stedet-møde…

- hvad blev resultaterne ved Verdenstopmødet i Johannesburg?

Det var ikke de store gennembrud, der prægede Verdenstopmødet om Bæredygtig Udvikling i Johannesburg (WSSD) – og der kom ingen Global Deal. Snarere var der tale om bitte små skridt fremad – nogle deciderede tilbageskridt – og en del hop på stedet. Det officielle formål med topmødet blev ikke opfyldt, idet resultaterne (den politisk erklæring, implementeringsplanen og de indgåede partnerskaber) ikke er udtryk for forstærket politisk vilje til at fremme bæredygtig udvikling, ligesom det ikke lykkedes at få handlingsrettede vedtagelser fra topmødet.

Sådan er de danske NGO’eres vurdering af topmødets resultater – som man bl.a. kan læse i en opsamlende rapport, udarbejdet af repræsentanter fra hhv. 92-gruppen, WWF, Danmarks Naturfredningsforening, FN-forbundet og Nepenthes, der deltog på WSSD i Johannesburg. Som Kim Carstensen fra WWF har formuleret det: Vi, der deltog som repræsentanter for miljø- og udviklingsorganisationerne, måtte bruge mange kræfter på at imødegå direkte forringelser i forhold til tidligere vedtagelser ved andre møder, ikke mindst med hensyn til forholdet mellem handel og miljø.

Oxfam International (en international NGO-organisation) kalder i en pressemeddelelse topmødet for en triumf for grådighed og egeninteresse – og en tragedie for fattige folk og miljøet. Friends of the Earth International kalder topmødet en forrådelse af de millioner af folk, som forventede reel handling fra verdens ledere. På portalen BæredygtigUdvikling.nu kan man læse en kort version af danske NGO’eres vurderinger af topmødet, dets aktører og resultater. Her findes også links til resultaterne fra Verdenstopmødet – dvs.:

  • Fra det officielle topmøde: Den politiske erklæring og implementeringsplanen
  • Fra NGO-forum / Global Peoples Forum: Civilsamfundets erklæring: “A Sustainable world is Possible” og civilsamfundets handlingsprogram

 


  FAKTA
 


Forfatter
Anne Mette de Visser

Sprog
Dansk

Udgiver
Nyhedsbladet Øko-net

Udgivelsesår
01-12-2002

Udgivers mail
eco-net@eco-net.dk

Udgivers WWW
www.eco-net.dk

 



Anne Mette de Visser